Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Watercross -radan käyttösäännöt: 

Radalla saa harjoitella 1.6 - 31.8 (klo 9-21) 

Käyttömaksu täytyy olla maksettuna kerhon tilille ennen radalle tulemista:

30e/ 1 päivä

50e/ 2 päivää

FI3256438820004708 OKOYFIHH tai  

FI5913163000101106 NDEAF

 

 

 

Kelkan täytyy olla Moottoriliiton sääntöjen mukaisessa kunnossa myös harjoitusajoissa. 

 

Huomioitava, että järvi on 13m syvä! Lautan käytön mahdollisuudesta voi erikseen sopia (Jarmo Näkkäläjärvi 040 5864828).

 

Rata sijaitsee 10km Enontekiön Hetan kirkonkylältä länteen. Tienvarsilta löytyy opasteet rataa lähestyttäessä. Rata sijaitsee aivan Enontekiön lentoaseman vieressä Kihlankijärvellä. 

 

 

 

Enontekiön moottorikerhon watercross -rata

Enontekiön moottorikerhon moottorikelkkaradan vieressä olevalle Kihlankijärvelle valmistui watercross -rata, jossa pidettiin ensimmäiset kilpailut 8.8.2009. Kihlankijärvi on 350 metriä pitkä ja 150 metriä leveä umpijärvi eli saivo. Syvyyttä järvessä on parhaimmillaan 12 metriä eli tilaa on hyvin kiihdytyksen ja ovaalin ajamiseen.

Ajatus oman watercross -radan rakentamisesta syntyi vuosina 2005-2006, kun moottorikerhon pojat alkoivat harrastamaan watercrossia kilpailumielessä ympäri Lappia. Alkukeväästä helmikuussa 2007 haimme Metsähallitukselta lupaa radan rakentamiseen, harjoitteluun ja kilpailujen järjestämiseen. Metsähallitus hoiti lausunnot Enontekiön kalatalouden neuvottelukunnalta ja muilta asiaan liittyviltä tahoilta. Metsähallitus myönsi luvan toukokuussa 2009, joka oli voimassa kesä-elokuun ajan ja lupa voitiin uusia vuosittain. Lupaan sisältyi oikeus raivata ja tasoittaa toimintaan liittyvät maali- ja lähtöalueet sekä sijoittaa siirrettäviä alustoja. Watercross -rataa rakennettiin talkookäsivoimin ja konevoimin. Enontekiön kunnalta haettiin heinäkuussa 2009 ympäristölupaa harjoittelun ja kilpailuiden järjestämiseen, lupa myönnettiin. Suomen moottoriliitolta haettiin kilpailulupa ja Peräpohjolan poliisilaitokselta huvilupa, jotka myönnettiin. Enontekiön moottorikerho on pitänyt snowcross -kilpailuita noin 15 vuoden ajan eli rutiinia on tullut kilpailuiden järjestämisestä.

Watercross -kilpailuihin toimme vähän uuttakin; aikaa ei oteta perinteisesti käsiajanotolla kelloilla, vaan kokeilimme ajokaavio systeemiä. Ajokaavio systeemi toimi hyvin ja narinaa ajanotosta sekä kelloista ei ollut koko päivänä kilpailuiden aikana. Kilpailijatkin, jopa mieltyivät ajokaavio systeemiin, vaikka ensin kilpailupuhuttelussa narisivatkin, kun eivät tienneet ajokaaviosta vielä mitään. Ajokaavio systeemi on meidän mielestä tasapuolisempi, mies miestä vastaan koko ajan, loppuun saakka.

Ensimmäiset kilpailut sujuivatkin hyvin ja sää suosi, mutta vielä jäi paljon parannettavaa ja korjaamista. Kilpailijoita oli noin 25 kelkkakuntaa ja yleisöä noin 150 henkilöä. Kilpailupäivän aikana oli kuulemma 18 kpl upotuksia, joista lautta ja sukeltaja sekä nostoporukka selvisivät kunnialla.

Buhvetti porukalla oli riittävästi asiakkaita ja olipa jopa tietyt tuotteet loppuneetkin.

Toukokuussa 2010 pidimme talkoopäivän ja kunnostelimme paikkoja ja mietimme parannuksia ja korjauksia. Enontekiön moottorikerhon moottorikelkkarata on oiva paikka ajaa watercrossia, läheisyydessä ei ole asutusta ja se on päätien vieressä. Moottorikelkkaradalla on kaikki puitteet kohdallaan eli parkkipaikat autoille, snowcrossradan varikko toimii yleisötilana ja snowcrossrata varikkona sekä buhvettikin sopii hyvin yleisön viereen. Moottorikerhon kiinteistö toimii monipuolisena huolto- ja toimistotilana. Watercrossin ajamista on tapahtunut aiemmin useissa eri järvissä, joten harjoittelupaikan keskittäminen yhteen paikkaan vähentää ympäristöhaittojakin.

Watercrossiin on Suomen moottoriliiton viralliset säännöt, jonka puitteissa lajia harrastetaan. Haimme viime vuonna Enontekiön kunnalta pitempiaikaista ympäristölupaa ja Metsähallituksesta pitempiaikaista lupaa Kihlankijärveen. Metsähallitus myönsi toukokuussa 2010 luvan 31.8.2014 saakka ja Enontekiön kunnan tekninen lautakunta on käsitellyt ympäristöluvan kesäkuussa 2010, joka on kuulutettu valitusmenettelyä varten. Ympäristöluvan tultua hyväksytyksi, Enontekiön moottorikerhon moottorikelkkaradalla on Suomen ensimmäinen virallinen watercross -rata.

Enontekiön moottorikerho ry

Auvo Saukkonen